top of page
Cezeri'nin Olağanüstü Makineleri

Adres

İnternet

Yaş

Saatleri

Ücret

Tam: 34 TL, Öğrenci: 16 TL,
Aile Bileti: 68 TL, Abone Bileti: 70 TL, 0-6 Yaş: Ücretsiz

Pzt: 12.00-18.00
Sal-Çrş-Per-Cuma: 10.00-18.00
Cmt-Pzr: 10.00-19.00

4+ Her yaş

UNİQ İSTANBUL / UNİQ EXPO
Huzur Mah. Maslak Ayazağa Cad. No:4 Sarıyer İstanbul / TÜRKİYE

Olağanüstü bir serginin yollarına düştü Kaplumbağa, aklında tek bir kelime, Cezeri. Kimdir Cezeri, eskiden gelen bir isim olduğu belli, makineleri nasıl olur o halde peki? Bu sorular uzun süre cevapsız kalmadı. Çünkü sergi alanına girmesiyle adeta tarihten kopup gelmiş bambaşka bir dünya Kaplumbağa’yı kucaklamıştı. Sergi alanına geçmeden önce görevli rehberin eşliğinde ilk olarak küçük bir sinema salonuna giriliyor. Tarihte makinelerin yolculuğundan başlayıp Cezeri ’ye ulaşan, Cezeri’nin hayatı ve keşifleri hakkında bilgi veren bir animasyon belgesel gösteriliyor. Kısa sürmesine rağmen belgesel o kadar etkileyici ki üç saatlik bir film olsaydı da gözümü kırpmadan izleyebilirdim diye düşünüyor Kaplumbağa.

Belgeselin ardından rehber eşliğinde serginin ilk kısmına geçiliyor. Bu kısımda tarihte makinelerin ilk izlerine dair genel bilgiler mevcut. Roma’dan başlayıp Çin’e kadar geniş bir coğrafyada hayatı kolaylaştırmak için kullanılan makinelere dair bilgi veriliyor. Serginin en güzel yanı ise, yüzyıllar önce tasarlanmış makinelerin, titizlikle tekrar yapılmış olması. Böylece anlatılanları bire bir gözlemleme, adeta tarihi dokunarak keşfetme ve o zamanda yaşayan insanların dünyasını hayal etme fırsatını yakalamak mümkün. Serginin ikinci alanında 13. Yüzyılın en büyük mühendisi olan Cezeri karşılıyor Kaplumbağa’yı. Sergi boyunca duvarları kaplayan üç boyutlu görüntülerle Cezeri’nin çağına gitmek, Cezeri’nin yaptığı her bir makinayı, hayranlık ve şaşkınlıkla izlemek kaçınılmaz. “Fil Su Saati”, “Tavus Kuşlu İbrik”, “Mumlu Saatler”, “Abdest Alma Otomatları”, “İçecek İkram Eden Robot” ve daha birçok hayata pratiklik katacak icadı, modern dünyada biz tanışmadan çok çok önce kullanıma sunmuş Cezeri. Ayrıca makinelerini yalnızca çarklar üzerine kurmayarak, keskin zekâsının yanında hayal gücünü de vurgular şekilde, her bir keşfinde sanat, müzik, makine ve pratikliği harmanladığına şahit olmak mümkün. Tasarladığı makineleri ejderhalar, filler, kayıklar ve çok daha fazlasıyla sunarak yarattığı masalsı dünya Kaplumbağa’yı etkisi altına alıyor. Kaplumbağa, sergide kendisine eşlik eden görevlinin tek tek makinelerin düzeneğini anlatmasından ve nasıl çalıştığını göstermesinden çok hoşlandı. Özellikle bazı makineleri kendi hareket ettirerek deneyebilmesi onu çok heyecanlandırdı!

          “Tarihine bak, geleceği yaz!” sloganıyla hareket edensergiçocukların hayal dünyasını destekleyecek ve geliştirecek şekilde, kendilerinin de deneyerek kavrayabilecekleri düzenekler ve tarihten rengârenk görüntüler içeriyor. Günümüzde arabalarda, sanayide ve başka alanlarda kullanılan makinelerin nasıl ortaya çıktığını görmek oldukça ilham verici ve teşvik edici. Ayrıca sergi alanında, çocuklar için bir oyun alanı mevcut ve burada hafta sonları atölye etkinlikleri de düzenleniyor. Yetişkinlerin yanı sıra anaokulundan liseye, her yaştan çocuğun da eğlenerek gezebileceği sergi, 15 Haziran’a kadar açık. Cezeri’yle hala tanışmadıysanız, Kaplumbağabu sergiyi ailecek gezerek, çocuklarınızla eğlenceli ve kaliteli zaman geçirmenizi öneriyor! 

Yazı: Zehra Nur Kurtoğlu

Video: Hediye Sümeyra Korkmaz

bottom of page