top of page
Dimenna Children's History Museum

Dimenna Çocuk Tarih Müzesi

 

Yolunuz bir gün New York’ a düşerse Times meydanına ya da diğer kalabalık, turistik yerlere çok gitmeyin. Zaten herkes oraya gidiyor ve fazla ışıktan başka göreceğiniz (göremeyeceğiniz) pek bir şey de yok. Siz bir faklılık yapın ve Çocuk Tarih Müzesine gidin. Kaplumbağamız öyle yaptı. Soğuk bir kış günü, yağan yağmura, çamura, karanlığa aldırmadan tin tin yürüdü ve DiMenna Çocuk Tarih Müzesi’ ni ziyaret etti. Müzede tarih müzesinin yöneticisi Alice Stevenson ile sohbet muhabbet etti, sorularını sordu.

 

İşte o görüşmeden bazı notlar:

 

DiMenna Çocuk Tarih müzesi 2011’ de açılmış. Alice Stevenson da müzenin halka açıldığı günden beri yöneticisiymiş. 2011 öncesinde New York Tarih topluluğu kalıcı bir galeri oluşturmak, ailelere ve ilk okul çocuklarına faydalı olacak programlar hazırlamak istemişler. Konuları, kapsamı, içeriği ve mekanı belirlemek için birkaç yıl çalışmışlar. Bu süreçte hem müzeyi yenilemişler hem de daha herkese ulaşabilir bir hale getirmişler.

 

Müzede çocukların ve yetişkinlerin gözünden Amerika’nın tarihi anlatılıyormuş. Anlatılan tarih, yaklaşık 350 yıllık bir sürece denk geliyormuş. Çocuklar müzeye iki yaşından itibaren gelmeye başlıyor ve programlarla, stajlarla, sergilerle büyüyorlarmış. Çocuk Tarih Müzesinin paylaştığı amaçları, değerleri ve hayalleri sorduğumuzda Alice tarihe devam eden bir süreç ve tarihçileri dedektifler gibi gördüklerini, Nesiller arası öğrenmenin çok önemli ve kalıcı olduğunu düşündüğünü söyledi. ‘’Bizce çocukların hikayelerini hem geçmişte görmeleri hem de yeni hikayeler ve insanlarla  tanışmaları gerekiyor. Çocuklar tarihi, bu şehri ve ülkeyi etkilemeye, şekillendiriyorlar ve buna devam edecekler.’’ dedi.

dimenna.jpg

Alice’ in anlattığına göre, müzedeki yoğun programların yürütülmesi için 24 kişi birden çalışıyorlarmış. Bazı sergiler New York Tarih Topluluğunun sergilerinden ilham alıyormuş, diğerleri ise yeni hazırlanan sergilermiş. Müzede çocuklar için düzenledikleri etkinliklerin çoğunda hikaye anlatıcılığını ve çocukların katılacakları etkinlikleri de içeriyormuş. Tüm yaşlara hitap eden aile programları, daha büyük çocuklar için düzenledikleri aylık tarih programlar, yaz kampları müzenin eğitim programlarının içinde yer alıyormuş. Tüm bunlar geliştirilirken müze ekibi öğrenme teorilerinden mümkün olduğu kadar faydalanmış. Grup çalışmaları, akran konuşması, dijital oyunların kullanılması da buna örnek olarak gösterilebilir. Müzede kullanılan dili de buna doğrultuda uzun süre çalışarak çocuklara uygun bir şekilde hazırlamışlar. Alice müzede tarihten konuşması zor konuların da yer aldığını söylüyor. Mesela Kaplumbağa müzeyi gezerken çocuk işçilerinin anlatıldığı bir bölüm vardı. Anlatılan diğer konulara örnek olarak aile üyelerini kaybeden, eğitim için başka bir ülkeye giden, zorluklar yaşayan çocukları örnek verebiliriz.

 

Alice,  ‘’Her gün kalkıp işe gittiğimde New York’ taki ailelere nasıl daha iyi hizmet verebileceğimi düşünüyorum. Entelektüel ilgi ve kapasitesi yüksek genç ziyaretçilerin tarihe ilgi duymasını ve daha çok öğrenmeye hazır olmasını göz önüne alarak yaptığımız işlerden çok mutluyum. New York Tarih Topluluğu ve DiMenna Çocuk Tarih Müzesi çok özel ve kendimi bu işin bir parçası olduğum için çok ayrıcalıklı hissediyorum diyor.

 

 

Tarihin çocuklara daha eğlenceli anlatılması dileğiyle :)

 

Müze hakkında detaylı bilgi için:

https://www.nyhistory.org/childrens-museum

bottom of page