Heybede Neler Varmış?
Kaplumbağa’ nın Heybesine Dair:
Merhabalar!
Kaplumbağa’ nın heybesi, iki öğrencinin yüksek lisanstan arttırabildikleri vakitlerinde, güçleri yettiği ölçüde çalışmalarını paylaştığı bir blog. Heybemizde biriktirdiğimiz birkaç notumuzu her ay sonunda paylaşacağız.
Çalışmanın bazı hayalleri:
1-Çocuk psikolojisi hakkındaki temel bilgilere aileler ve ilgilenen herkesin ulaşması,
2-Çocukların gelişimlerini destekleyebilecek güzel çizgi filmleri, kitapları, fikirleri, uygulamaları paylaşmak,
3-Çocuk medyasına gelişim psikolojisi bilgisiyle bakmak için bir ortam oluşturmak,
4-Gizli amaç! :)
Çalışmamız Hakkında Detaylı Bilgi
Kaplumbağa’ nın Heybesi çocuk gelişim psikolojisi, çocuk medyası ve bu iki alanın kesiştiği konularda ailelerle ve ilgilisiyle bilgi paylaşmayı amaçlıyor.
Bu çalışmanın ailelerle iletişim kuran, onların bilgi ihtiyaçlarına göre şekillenen, yaşayan, gelişen, dinamik bir çalışma olmasını istiyoruz. Şu anki haliyle yarı-profesyonel bir blog gibi düşünebilirsiniz.

Sizin yorumlarınız, sorularınız ve katılımınız heybemize katacaklarımızı belirleyecek. Bu yüzden çocuk medyası & çocuk gelişimi ile ilgili sorularınızı bize ulaştırmanızı(açık heybe bölümünde bahsettiğimiz gibi) ve anketlerimize katılmanızı rica ediyoruz. Sonra da biraz beklemenizi. :) Çünkü çalışmayı iki öğrenci olarak ve çok yoğun programların içinde sürdürüyoruz. Bununla birlikte arka planda hassas çalışıp güzel, doğru ve faydalı bilgi paylaşmayı önemsiyoruz. Bu yüzden ay boyunca çalışıp heybemizde topladıklarımızı ay sonlarında paylaşacağız.
Hepimizin farklı öğrenme tarzı var. Bu çalışmada bilgiyi sunarken farklı araçları (blog yazısı, haber bülteni, video, soru-cevap, kaynak haritası) kullandığımızı fark edeceksiniz. Süreç içinde sizin önerileriniz ve ekibimize katılacak arkadaşlarımızla sitenin daha kullanıcı-dostu olmasını hedefliyoruz. Yavaşça sizlerin dikkatine sunmak istediğimiz dosya ve projelerimizi de paylaşacağız.
Kaplumbağa’ nın Heybesi şu bölüm ve içeriklere sahip:
Gelişim psikolojisi sürekli yeni araştırmalarla beslenen, dinamik, heyecanlı bir alan. Çocuk olmakla ilgili bazı durumlar önceki zamanlarla benzer ama bazıları değil. Dünya değişiyor, ‘’çocukluk’’ ve çocuk dünyası da değişiyor. Alanda bu kadar değişim olurken bilim dünyasıyla gündelik hayat ile yeterince iyi diyalog kuramıyor. Anne-babaların bilimsel makaleleri okuması gerekli değil ( dürüst olmak gerekirse bu makaleler biraz fazla uzun ve sıkıcı oluyorlar) ama doğru, yeterli bilgiye ulaşması gerekli :)
Bu bölüm çocuk gelişim psikolojisiyle (özellikle çocuk medyasını ilgilendiren konularda) ilgili bilimsel bilgiyi anlaşılabilir şekilde paylaşmayı amaçlıyor. Her ay bu bölümde birkaç yazı yer alacak.
Çocukların sağlıklı gelişimleri için sizinle birlikte güzel keyifli vakit geçirebilecekleri, öğrenebilecekleri, oyun oynayabilecekleri yerlere ihtiyaçları var. ‘’Seyahatname’’ bölümü güzel örnekleri (çocuk kütüphaneleri, çocuk müzeleri ve güzel projeleri) paylaşmayı, bu yerlerde yapılan röportajları dikkatinize sunmayı amaçlıyor. Evet, belki bir sürü sanat müzesi, çocuk kütüphanesi inşa etmek zor ama bazı mekanlar çocuk gelişimine odaklanarak projelerle, aktivitelerle neden dönüştürülmesin ki? :)
Burada yer alan kitaplar, çizgi filmler, animasyonlar kaplumbağanın gördüğü, karşılaştığı ve sevdiği bazı eserler hakkında(diğer bölümlerden farklılaşarak) birkaç kişisel nottan ibaret.
Kitap okumak, çizgi film izlemek tabiki çok özel tercihler ve zevklerle ilgili. Bu bölüm bir liste sunmayı hedeflemiyor. Fakat bir anne karnındaki bir bebeğin ‘’Anne, ben Harry Potter’ ı dinlemek istiyorum, bana okur musun?’’ diyemeyeceği de bir gerçek. Çocukların kitaplarla, çizgi filmlerle tanışmasının, sosyalleşmesinin bir süre aileler tarafından desteklenmesi gerekiyor. Bu desteğin çocukların kişisel merak, zevk ve tercihlerinin oluşmasına imkan verecek şekilde olması önemli.
Bir kitapla, bir filme nasıl bir diyalog kurduğumuz, ne öğrendiğimiz, bunların bize ne hissettirdiği o zamanki alımlama sürecimiz, önceden neler öğrendiğimizden toplumsal faktörlere kadar pek çok etkiyle şekilleniyor. Okuma, izleme süreçlerini sosyal bir eyleme dönüştürmek, çocuk medyasında çocukların gelişimini destekleyecek imkanları yakalamak mümkün. Bir çizgiflmi birlikte izlemek, bazı meseleleri izlerken ve sonrasında konuşmak, bir kitap karakterini incelemek ya da çocuğunuza iyi bir edebiyat kitabı sunmak onları farklı gelişimsel alanlarda(bilişsel, duygusal, sosyal, ahlaki, sanatsal) destekleyebilir. Burada kaplumbağa sevdiği eserlerin bazılarına bir de gelişim perspektifinden bakmaya ve paylaşmaya çalışıyor.
Stay tuned! We will also have some posts in English!
Bu bölüm hakkında detaylı bilgi için lütfen sayfaya gidin: