top of page
Kemalettin Tuğcu Çocuk Kütüphanesi

Adres

Saat

Ücret

İletişim

İnternet

Ücretsiz

Pazar günleri hariç
08.30 - 19.30

Gümüşsuyu Mahallesi, Kelle İbrahim Cd. No:45, 34820 Beykoz/İstanbul

Beykoz'da yer alan Kemalettin Tuğcu Çocuk Kütüphanesi, aile ve çocukların birlikte vakit geçirebilecekleri bir ortam sunuyor. Burası, çocuk kütüphanesi amblemine sahip olsa da aslında bir halk kütüphanesi. Kütüphane aynı zamanda yetişkin, çocuk, okul öncesi için süreli yayınlara ve dergilere sahip. Kaplumbağa, Kemalettin Tuğcu Çocuk Kütüphanesi'nde Rabia Karataş ile keyifli bir röportaj gerçekleştirdi. Kütüphanecilik mezunu olan Rabia Hanım şu an çocuk kütüphaneleri üzerinde yüksek lisans yapıyor. Bir buçuk yıl önce burada göreve başlamış, kütüphaneyi geliştirmek ve renklendirmek adına burada. 

Bu kütüphane, Cumhuriyetin 50. kutlama yılında açılmış. Bir takım değişikliklerden sonra belediye ve Kültür Bakanlığının çabaları sonucu geçtiğimiz Mart ayında bu binada faaliyetlerine başlamış. Bu kütüphanenin hayallerinin olduğu vurgulayan Rabia Hanım, amaçlarının çocukların buraya sadece kitap okumak için gelmesi değil, burayı sosyal bir alan olarak görmesi olduğunu belirtiyor. Çocukların sadece masada kitap okuyacağı değil, kütüphane ile bütünleşebileceği bir ortam yaratmak istiyorlarmış. Kütüphanenin bakanlık tarafından belirlenen sloganı “yeni nesil çocuklar, yeni nesil kütüphaneler” olmuş. Bu slogan, "sessiz olun kimseyi rahatsız etmeyin" değil, “sessiz olun ama eğlenin mutlu olun, burayı sosyal bir alan olarak görün” anlamına geliyormuş. Rabia Hanım'a göre Kemalettin Tuğcu Çocuk Kütüphanesi’nin en büyük avantajı belediyenin kütüphanenin hemen yanında yer alması ve etkinliklerinin ortaklaşa yapılabiliyor olması. hatta geçmiş dönemlerde meddah ve Karagöz-Hacivat gösterileri yer almış. Yakın zamanda yetişkinlere yönelik konferansların gerçekleştirilmesi de planlanıyor. Rabia'ya göre Kemalettin Tuğcu Çocuk Kütüphanesi güzel bir lokasyonda yer alıyor ve çeşitli okullarla da iletişim içerisinde. Kütüphanede okullarla koordinasyon halinde yapılan programlar da yapılıyormuş. 

Rabia Hanım, çocukların duygularını samimiyetle ifade ettiğini söylüyor ve geldiği bir ilçedeki bir öğrencisi ile yaşadığı bir anısını bizlerle paylaşıyor. Kendisine bir taş hediye eden öğrencisi karşısında hayrete  düşmüş sonra ise öğrencisinin taşın üzerindeki delikleri çok güzel bulduğunu ve tıpkı bir resme benzettiğini öğrenmiş. Rabia'ya göre bu durum normal hayatta karşımıza çıkması zor bir şey ve ona göre kütüphanede bulduğu şey de tam anlamı ile “samimiyet”.

 

Çocuklar Ne Diyor?
Kaplumbağa burada 8 yaşındaki Esra ile karşılaştı. Esra da kaplumbağa gibi kütüphaneye ilk kez gelmiş ama çok sevmiş ve tüm arkadaşlarının oraya gelip görmesini istiyormuş. Özellikle hayvanlarla ilgili kitaplar ilgisini çekiyormuş ve buradaki kitaplar çok hoşuna gitmiş. “Dedektif Kuru Kafa” kitabını okuyan 8 yaşındaki Efe ise burada olmaktan çok mutluymuş bazen geliyormuş ve burası ona iyi hissettiriyormuş. Annesiyle gelen Neslihan da diğer arkadaşları gibi burada olmaktan dolayı çok mutlu hissediyor ve kitaplar onu çok mutlu ediyor. Kaplumbağanın söylediğine göre tüm çocuklar burada olmaktan dolayı çok mutlu,hepsinin ortak isteği ise hayvanlar hakkında daha çok kitap çeşidi görebilmek..

 

Röportaj: Şahadet Söğüt
Video-fotoğraf: Busenur Akbaş

Çocuklarla Röportaj: Busenur Akbaş, Zeynep Lacan                                                            
Yazı: Zeynep Canbaş

bottom of page