top of page
Şişli- Kitap Okuyan Çocuklar Oyun Kitaplığı

Adres

İnternet

Yaş

Ücret

İletişim

6 ay- 8 yaş

19 Mayıs mah. Feriköy sok. No 5/1 Şişli

Ücretsiz

Kitaplık 0-8 yaş arası çocuklara hitap ettiği için bina iki kattan oluşuyor. Giriş kat 0-3 yaş, üst kat 3 yaş üstü çocukların gelişim dönemlerine yönelik dizayn edilmiş. Her iki katta ferah ve açık renkler kullanılmış. Yetişkinler ve çocuklar galoş giyerek içeriye giriyor, böylece hijyen sağlanıyor. Çocuklar isterlerse ayakkabılarını çıkararak gezebiliyor. Mekanda emziren annelere yönelik imkanlar sunulmuş, her iki katta emzirme koltukları bulunuyor. 

Kaplumbağamız, 19 Mayıs Kitap Okuyan Çocuklar Oyun Kitaplığı’nda Fadime Çevik ile keyifli bir röportaj gerçekleştirdi. Fadime Hanım Trakya Üniversitesi Çocuk Gelişimi ve Eğitimi mezunu. Kitap Okuyan Çocuklar Oyun Kitaplığı Şişli ilçesi, 19 mayıs mahallesinde 22.12.2018  tarihinde Kitap Okuyan Çocuklar ekibinin faaliyete geçirdiği ikinci proje olarak açılmış. Fadime Hanım, kitaplığın en büyük hedefinin çocuklara kitap okuma alışkanlığını ve sevgisini aşılamak olduğunu söylüyor. Bunun yanında, özellikle hava şartlarının çocuklara uygun olmadığı zamanlarda kütüphaneleri aktif kullanarak çocukların eğlenerek öğrendiği, ailelerin birbirleriyle sosyalleşerek uyumlu toplumsal bağlar oluşturduğu bu gibi yerlerin yerelleştirilmesini ve yaygınlaştırılmasını ümit ediyormuş. 

Kitaplık Türkiye’ nin ilk ekolojik oyun kitaplığı ünvanına sahip. Bu demek oluyor ki, bina “yeşil bina projesi” kapsamında geri dönüşüm malzemelerinden inşa edilmiş. Bu sayede çocuklarda farkındalık kazandırılması amaçlanmış. Dahası, ısıda tasarruf için çatıda güneş panelleri ve binanın arka bölümünde bahçe sulamada kullanmak üzere yağmur suyundan faydalanılan bir su deposu bulunmakta. İnce bir detay olarak bina çevresine ekilen bitkilerin fazla su istemeyen bitkiler olmasına da dikkat edilmiş. birde permakültür bahçesi yer alıyor ve çocukların doğa ile iç içe olmalarını sağlıyor. Kitaplığın parkla iç içe olması çocukların doğayla temaslarını artırmasın sağlıyor.

Kitaplığın diğer önemli bir özelliği ise Türkiye’nin ilk çocuk kitapları illüstrasyon sergisi ve erken okuryazarlık köşesine sahip olması. Burada sık sık çocuklara yönelik çizim atölyeleri düzenleniyormuş. Bu da çocukların daha fazla hayal kurmalarını destekliyor.

Kitaplığın güzel bir yönü de Montessori yöntemi ile dizayn edilmiş olması. Kitaplar, mont asma yerleri çocuğun kolaylıkla uzanabileceği doğrultuda tasarlanmış. Bu yöntem çocuğa sorumluluk bilinci katıyor ve etrafını rahatça keşfedebilme imkanı sunuyor. 

Kaplumbağamız yapılan programların içeriği hakkında bilgi almak istediğinde Fadime Hanım kitaplıkta düzenlenen programları, aynı yaş grubundaki çocukların ebeveynlerinin kitaplık personelinin yönergeleriyle hazırladıklarını söyledi. Bu programlar kimi zaman bir hikaye kitabı okuma ya da çocukların kas ve motor becerilerini geliştirmeye yönelik sanat çalışmalarından oluşuyormuş. Bununla birlikte farklı zamanlarda kitap yazarları davet edilerek kitap okuma ve masal anlatma programları yapılıyormuş. Fadime Hanım kitaplıkların çocukların okul öncesi dönemdeki gelişimi için önemli olan dil ve iletişim becerilerini, sosyal ilişkilerini, duygusal süreçlerini, bilişsel düşüncelerini, özbakım, ve motor gelişimlerini desteklediğini söylüyor. Kaplumbağa pek çok ilklerin bulunduğu bu kitaplığa hayran kalıyor sizlerin de bir an önce gelip ailecek hoş vakitler geçirmenizi istiyor.

Çocuklar ve Ebeveynler Ne Diyor?

Kaplumbağa burada yaş aralıkları 3-4 olan çocuklarla karşılaştı. 3 yaşındaki Beril'in annesiyle sohbet etmeye başladığımızda buraya yakın oturduklarını ve sık gelmeye çalıştıklarını söyledi. Beril burayı çok seviyormuş.
Dans edip şarkı söyleyerek bizi güzel ağırlayan 4 yaşındaki Ali'nin annesi ise aynı mahallede oturdukları için her gün geldiklerini söyledi. Buradaki kitapların çok güzel olduğunu, kitap okuma seansları ve resim çizme etkinliklerinin olduğunu söyledi. Ali buraya kendi isteğiyle geliyormuş ve burayı çok seviyormuş, kitap okuyor, arkadaşlarıyla oynuyor ve her gün gelmek istiyormuş. En sevdiği şey ise fotoğraflarda gördüğünüz yeşil oturaklarda oturmakmış.
Beraber kukla oynadığımız Eliz'in anneannesi ise buraya velilerin de girebilmesinin bir avantaj olduğunu belirtti. Eliz burayı kendi sarayı olarak görüyormuş. Kaplumbağayı da sarayında ağırladığı için çok mutlu olduğunu söyledi. Burada en çok sevdiği yer dışarıdaki parkmış. Arkadaşlarını çok seviyormuş ve beraber çok eğleniyorlarmış. Her gün gelmek ve arkadaşlarını da getirmek istiyormuş. Hatta Eliz kaplumbağayı bile öyle sevdi ki yine gelmesini istedi.

Yazı-Röportaj: Nisa Nur Demir
Çocuklarla Röportaj: Zeynep Canbaş
Fotoğraf-Video: Busenur Akbaş

 

bottom of page