top of page

Kadıköy İnteraktif Çocuk Kütüphanesi

Adres

Göztepe Mahallesi, Perçem Sk. No:2, 34730 Kadıköy/İstanbul, Özgürlük Parkı içerisinde.

İletişim

(0216) 349 59 68

Saatler

9.00 -17.00, Pazartesi günü tatil

Ücret

Ücretsiz, kullanım için üyelik gerektiriyor.

     Yeşillikler arasında, çocukların ve ebeveyinlerin minik cenneti. Kaplumbağa olarak çok sevdiğim ağaçları aşarak vardığım bu küçük ve tatlı kütüphane 0-6 yaş arası çocuklar için bir hazine olmalı. Güneşli bir günde önce Özgürlük parkında özgürce koşturmak, çimenlere yatmak, parkta oynamak ve sorasında bir çok arkadaşlarınla buluşacağın, hikayeler dinleyip oyunlar oynaycağın her şeyin senin boyuna göre yapıldığı yani büyüklerin dünyası değil de küçüklerin dünyası olan kütüphaneye adım atmak. Dedim ya gerçekten bir hazine.

    Özgürlük Parkı’nın içerisinde yer alan “Kadıköy İnteraktif Kütüpanesi” diğer çoğu çocuk kütüpanesinden farklı olarak ebeveyinlerinde aktif olarak katılabileceği bir kütüphane amaçlıyor. Esra Akçay Duff bu kütüphanenin açılmasına çevre halktan topladığı 10.000 oy ile ön ayak oldu. Kitap Okuyan Çocuk projesinin bir parçası olan bu kütüphane Kadıköy Belediyesi ile yapılan ortak çalışma sonucu hizmet vermeye başladı. Günümüzde tamamen Kadıköy Belediye’sine bağlı olan kütüphane çocukların kitaplarla bir sorumluluk olduğu için değil gerçekten keyif aldıkları için buluşmalarını hedefliyor. Kütüphane sorumlusu Nagihan hanımın belirttiği gibi, oyuncaklar ile kitapların bir arada bulunması bu amaçta çok yardımcı oluyor. İlk hedef oyuncaklar ile çocukların ilgisini kazanmak ve sonrasında kitaplarında oyuncaklardan bir farklı olmadığı onlara aktarmak. Ebeveyn ve çocuğunun birlikte kaliteli vakit geçirmesini hedefleyen proje çocuğun kitap okuma kültürünü anaokulu yaş grubundan bile daha önce kazandırmayı amaçlıyorlar. Nagihan hanım anaokulu yaş grubunda olmadıkları için sosyalleşemeyen çocuklara hizmet vermek istediklerini özellikle vurguladı. Yalnızca Kadıköy sakinlerine hizmet veren kütüphane gerçekten bir mahalle birlikteliğine sebep oluyor. Her üye olan velinin bir günü ve belirli saat kullanım hakkı var. Bu süreler içerisinde her hafta belli bir konu hakkında çocuklarla okumalar yapıyor. Ardından aynı konu çervesinde sanat etkinliği düzenleniyor. Dramalar, müzik dersleri ve alternatif etkinlikler ile her haftanın konusu bir çok farklı etkinlikle pekiştiriliyor. Özellikle velilerin mesleki kariyerinden faydalanılmaya çalışılıyor. Etkinlikler gönüllü olan velinin ilgi alanı ile bağlantılı düzenlenebiliyor. Böylece çocukların anne, babaları ile tam olarak birlikte vakit geçirdiği bir ortam sağlanıyor. Bahar aylarında minik bir kütüphane üyesi çocuğunuzla bahçede fidan diktiğinizi, kendi domatesinizi yetiştirdiğinizi, ya da güneşli bir havada dış mekanda okumalar yaptığınızı hayal etsenize. İşte bu kütüphane çalışanlarıyla birlikte çocuklara daha okula başlamadan böyle güzel tecrübeler edindirerek onlara kütüphaneyi, yani kitapları, sevdirmek ve onların kısıtlanmadan eğlenebilmeleri için çok gayret ediyorlar. Özgürlük parkında özgür olmaları için. Böylece ,çocukları kitapla, sanatla ve doğayla erkenden kavuşturmakla birlikte yuva ve ilkokula geçiş süreçlerini kolaylaştırıyorlar.

Bu sebeple çevre halktan çok ilgi gören bu kütüphanenin alan sorunu olduğundan artık haftaiçi gruplarına maalesef yeni üye alamıyorlar. Dilerim ki bu güzel örnek farkedilir, büyütülür ve çoğalır.

Kadıköy interaktif çocuk kütüphanesi, 0-6 yaş grubuna hitap ettiğini belirtiyor. Fakat yerler bebeklerin emeklemesi, düştüğünde hasar alamayacağı şekilde uygun tasarlanmamış. Ortamda zeminden tavana çok sayıda pencere kullanılmış bu yüzden hem ferahlık hem de havalandırma açısından oldukça güzel. Ebeveynlerin çocuklarına masal okumaları için minderli bir köşe yapılmış ve zemin tahtadan; halıdan olması tercih edilebilirdi bu sebeple bebekler için uygun değil (0-24 ay). Oyuncaklara baktığımızda ise parçaların kolayca kaybolmayacağı, sabit bir şekilde duran, bilmece çözmesi gerektiği malzemeler yer alıyor bu da çocuk bilişsel becerilerine oldukça faydalı. Mekan küçük ve malzemeler olduğu için
çocukların kaba motor becerilerini geliştirmeleri için çok uygun bir alan yok fakat kütüphane parkın içinde olduğu için bu eksiklik böylece giderilmiş denebilir. Fakat çocukların ince motor becerilerini geliştirmeye yönelik farklı ekipmanlar mevcut. Örneğin levhadan ip geçirerek desen elde etme, çubukları uygun deliklere yerleştirme gibi oyunlar var. Bunlara ek olarak kitaplar 0-3/3-6 şeklinde ayrılmış. Bebek kitapları çok daha çeşitli ve eğitici özelliklere sahip.

bottom of page