top of page

Harbiye Askeri Müzesi

Adres

Valikonağı Caddesi, Harbiye,

ÅžiÅŸli / Ä°stanbul

Ä°letiÅŸim

0 (212) 233 27 20

Saatler

1 Ocak, Ramazan ve Kurban Bayramının birinci günleri ile Pazartesi ve Salı günleri dışında her gün 09.00-17.00 saatleri arasında ziyarete açıktır. Müzenin açık olduÄŸu her gün 15.00-16.00 saatleri arasında mehter konseri izlenebilmektedir.

YaÅŸ Gurubu

7-77 arası herkes

Ücret

Müze giriÅŸ ücretleri öÄŸrenci iseniz ücretsiz, tam bilet alacaksanız 10 tl’dir.

      KaplumbaÄŸanın yolu bugün Harbiye Askeri Müzesi’ne düÅŸüyor. Müzeye ulaşım oldukça kolay. Harbiye’nin merkezinde, güzel bir bahçesi, nizamlı ÅŸekilde dikilmiÅŸ çiçekleri ve bol tarih kokusu olan ailecek gezilip görülmesi gerektiÄŸine inandığımız bir yer. KaplumbaÄŸamızı kapıdan içeri girer girmez karşılayan manzara adeta müzenin içinde yer alan eserlerin canlanmış hali gibi. KaplumbaÄŸamız müzede rehberle keyifli bir sohbet gerçekleÅŸtirme imkânı bularak heybesini doldurmaya baÅŸlıyor. Rehberden edindiÄŸimiz bilgilere göre, Ä°stanbul’un fethinden itibaren Osmanlı yükselme devrinde savaÅŸlardan elde edilen ganimetler saklanır ve elde edilen malzemeler teknolojinin de geliÅŸmesi ile birlikte daha korunaklı hale getirilir. Ve böylelikle eÅŸyaların saklanılmasına daha iyi imkân saÄŸlanmış olur. Ä°kinci Dünya Savaşı esnasında askeri müze bir süre faaliyetlerini durdurmuÅŸtur. SavaÅŸ tehlikesi  sürecinde müzedeki eÅŸyalar NiÄŸde’ye ve Konya’ya yollanır savaÅŸ tehlikesi ortadan kalkıncaya dek. Aynı ÅŸekilde bazı dönemlerde deÄŸerli eÅŸyaların cami içlerinde saklandığı görülür. Anadolu’nun çeÅŸitli yerlerinde saklandıktan sonra malzemeler müzenin içindeki spor salonunda saklanmaya baÅŸlar zamanla orada yetersiz gelince bu bina müzeye çevrilir.

​

            Müze 1841 yılında Harp Okulu olarak inÅŸa edilse de 1853’de çıkan bir yangın sonucunda yanmış ve sonrasında da iki katlı bir bina inÅŸa edilmiÅŸ.  Müze’de ana yapıyı bozmadan çeÅŸitli restorasyon çalışmaları gerçekleÅŸtirilmiÅŸ. Hep ilk günkü özünü koruyabilmesi saÄŸlanmıştır. Müzede birbirinden deÄŸerli pek çok eser yer alır. Yalnız içlerinden birkaç eser var ki dünyada ayrı bir öneme sahip. Bunlardan biri Mahmut Åževket PaÅŸa’nın Babı- Aliye giderken tramvay yolunda suikaste uÄŸradığı o sırada içinde olduÄŸu ve kafasına isabet eden kurÅŸun nedeniyle yaÅŸamını . yitirdiÄŸi arabasıdır. Ä°kinci katta yer alan bu eser görülmeye deÄŸer gerçekten. Dünyada 2 tane yapılan bir araba olmakla birlikte bir tanesi Harbiye Askeri Müzesinde sergilenir.

            Harbiye askeri müzesi diÄŸer bildiÄŸimiz müzelerden biraz farklı. En önemli farkı belki de çalışanlarının hepsi askeri personeller olması; askeri subaylar, ast subaylar, hizmette olan askerler ÅŸeklinde…  Burada süreç daha resmi bir ÅŸekilde ilerlese de kesinlikle samimi ve sıcak bir yer. Aynı zamanda çalışanları da bir o kadar güler yüzlü.
Müzenin genel hedefi Osmanlı eserlerini sergilemek olsa da ince bir detaydır ki, müzede öÄŸrenciler için tarihsel süreçlerinde bütünlük oluÅŸması açısından Türk tarihinin baÅŸlangıcından günümüze kadar ki sürece yer verilir. KaplumbaÄŸamız gezerken biraz yorulsa da içindeki tarih aÅŸkı sayesinde hiçbir engele takılmadan geziyor. Tabii! Arada
kafeteryada oturup soluklandı, tüm enerjisini toplayıp yola devam dedi.  Müzede yer alan eserler oldukça çeÅŸitliliÄŸe sahip. Farklı dönemlere ait farklı eserler yer almakta. Silahlar, tüfekler, tabancalar(özelliklede birbirinden farklı desenli), zırhlar, kalkanlar ve saymakla bitiremeyeceÄŸimiz daha da fazlası…
            Harbiye Askeri Müze’si okulda verilen tarih eÄŸitimin pekiÅŸtirilmesi için güzel bir yer. ÖÄŸrencilere öÄŸrenimleri boyunca elde ettikleri bilgilerin görsel olarak sunulması ve aynı zamanda dokunmatik ekranların yer alması bilgiyi saÄŸlamlaÅŸtırmalarını, tarihleri hakkında baÄŸlantı kurup geleceÄŸi yönlendirmelerini saÄŸlar. Aynı zamanda biliÅŸsel geliÅŸimleri açısından da etkili mantıklı düÅŸünmelerini saÄŸlayacak, muhakeme edebilecekleri bir yer. Peki, her okul istediÄŸi zaman, istediÄŸi gün gidip ziyaret edebiliyor mu?  Åžöyle ki, YoÄŸun talep olmasından dolayı okul idaresi tarafından gitmeden önce resmi makama yazışma yollanır ve o ÅŸekilde uygun zamana randevu alınır. Ve en güzeli de müzeyi gezerken öÄŸrencilere rehberin eÅŸlik etmesi. Rehberimizin bahsettiÄŸi üzere; müzeye genellikle ilkokul, ortaokul ve lise dönemi öÄŸrencileri gelmekte. Günde 5-6 okulun ziyaret ettiÄŸi görülüyor. ÖÄŸrenciler yaÅŸ gruplarına ve yakın zamandaki iÅŸledikleri müfredat konularına göre ÅŸekillenerek müzede uygun görülen yerleri geziyor. YaÅŸlarına uygun
olacak ve anlamlandırabilecekleri kısımlar gösterilip bilgi veriliyor. Åžunu da unutmadan söylemeliyim ki, müzede düzenli olarak mehter gösterisi sergilenerek müzeyi daha eÄŸlenceli hale gelmesi saÄŸlanıyor. Aynı zamanda mehter gösterisi, tarihin sesini yankılayıp içimizi kahramanlık coÅŸkusu ile dolduruyor. En azından kaplumbaÄŸamızın hisleri bu yönde!
           KaplumbaÄŸayı bugün burada bir grup lise öÄŸrencisi karşılıyor. Kendini birden bire oldukça kalabalık bir grup içinde KaplumbaÄŸamız, Elif ve arkadaÅŸları ile karşılaşıyor. Elif buraya okul gezisi kapsamında gelmiÅŸ. Burayı tarih öÄŸretmenlerinden çok duymuÅŸlar ve çok merak etmiÅŸler. Buranın hayal ettiÄŸinden daha büyük ve daha farklı olduÄŸunu söyleyen Elif burada olduÄŸu için gerçekten çok mutlu ve heyecanlı hissettiÄŸini söyledi. Özellikle tarihe ilgi duyan arkadaÅŸlar için bu müzenin oldukça ilgi çekici olabileceÄŸini ekledi. KaplumbaÄŸa müzeyi gezerken  tabancaların sergilendiÄŸi bölümü dikkatle inceleyen Ahmet ile karşılaÅŸtı ve kısa bir sohbet etme fırsatı yakaladı. Ahmet, ileride tarihçi olmak isteyen bir öÄŸrenci. Kendini ÅŸimdiden geliÅŸtirmeye çalışıyormuÅŸ ve bu müze gezisi de onun için harika bir deneyim olmuÅŸ. Meraklı kaplumbaÄŸa Ahmet’e burada en çok neyi sevdiÄŸini sorduÄŸunda ise çok farklı
ÅŸekillerde olan savaÅŸ araçlarını sevdiÄŸini söyledi. Öyle ki her tabancanın ayrı bir hikayesi olduÄŸunu düÅŸünüp aklında canlandırmaya çalışıyormuÅŸ. Hemen ardından KaplumbaÄŸanın dikkatini mehter gösterisini izleyen AyÅŸe ve Serra çekti. AyÅŸe ve Serra ikiz kardeÅŸler. Buraya sınıf öÄŸretmenleriyle beraber gelmiÅŸler. Önceden okullarında da mehter gösterisi izledikleri için bu gösteriye yabancı deÄŸiller hatta çok seviyorlarmış. Burada en çok zevk aldıkları ÅŸeyin
bu gösteriyi izlemek olduÄŸunu söylesek pek yanılmayız herhalde. Sadece çok fazla kalabalık olmasından dolayı müzeyi istedikleri gibi gezemediklerinden bahsettiler. Günün sonunda Meraklı KaplumbaÄŸa burada en çok neyi sevmiÅŸ derseniz zor karar vermekle beraber galiba KaplumbaÄŸa buranın tarihi dokusunun insanda uyandırdığı hissi sevmiÅŸ olmalı ki buradan ayrılmak istemiyor. Bakalım Meraklı KaplumbaÄŸamız rotasını bir dahaki sefere nereye
çevirecek?

            Siz de içinizdeki tarih sevgisine kulak vermek isterseniz kalbinizin sesini dinleyerek  müzeyi ziyaret edebilirsiniz. Hep birlikte daha çok araÅŸtıracağımız, öÄŸreneceÄŸimiz ve bir o kadar da keyif alacağımız güzel günlere…

  

Ulaşım:
Otobüs: DT 2 Ortaköy-Dereboyu, 32 T CevatpaÅŸa-Taksim, 89 C BaÅŸakÅŸehir-Taksim, 79 M KayaÅŸehir-Mecidiyeköy, 54 E Okmeydanı-Eminönü, hat numaralı otobüslere binersenizHarbiye Askeri Müze durağında inerek mekana ulaÅŸabilirsiniz.
Metro: Osmanbey durağında inerek yaklaşık 10 dakika yürüdükten sonra askeri müzeye ulaÅŸabilirsiniz.
Otomobil: Åžahsi aracınızla gitmek isterseniz Mecidiyeköy‘den Taksim yönüne doÄŸru giderken sol tarafınızda kalacaktır. EÄŸer özel araçla ziyaret etmek isterseniz giriÅŸ kısmındaki otoparkı kullanabilirsiniz.

 

Mekanın SunduÄŸu Ä°mkanlar:Askerî Müze bünyesinde yer alan Kültür Sitesi ve Ahmet Fethi PaÅŸa Salonlarında , yerli ve yabancı, sivil ve askerî her türlü kültür, bilim,sanat,fuar ve festival etkinliÄŸine açıktır. Fiziksel engelli ziyaretçiler ve anneler için dünya standartlarına uygun olarak gerçekleÅŸtirilen mimari düzenlemeler ile asansör, rampa, telefon, tuvalet gibi ihtiyaçlar karşılanmaktadır. Ancak emzirme odaları içermemektedir. Müzenin içinde oturup soluklanabileceÄŸiniz ve bir bardak çay içebildiÄŸiniz kafeteryası mevcuttur. EÄŸer özel araçla ziyaret etmek isterseniz giriÅŸ kısmındaki otoparkı kullanabilirsiniz. Açık alana çıktığınızda ise sizi büyük bir bahçe karşılamaktadır. Bahçenin bakımlı ve temiz olması çocuk saÄŸlığı açısından da uygun görülmüÅŸtür.

bottom of page