top of page

YoksulluÄŸun Etkileri 

YoksulluÄŸun Çocuklar Üzerindeki Etkileri Nasıl Azaltılabilir?

​

YoksulluÄŸun çocuk geliÅŸimi üzerindeki negatif etkilerini gösteren pek çok çalışma var. Bu etki sadece yakın zamanla sınırlı deÄŸil, uzun vadede de yoksullukla iliÅŸkili faktörler çocukların geliÅŸimi üzerinde olumsuz etkilere sebep olabiliyor. Özellikle doÄŸum öncesinden beÅŸ yaşına kadar olan süre bir çocuÄŸun sosyal, duygusal, biliÅŸsel geliÅŸimi için çok kritik geliÅŸmelerin yaÅŸandığı bir dönem. Beyin geliÅŸimi, bu dönemde olumlu ve olumsuz tüm etkilere fazlasıyla açık.

 

Çocuklar bu dönemi baÅŸlıca aileleriyle geçirdikleri için ebeveynler ve ev ortamı çocukların geliÅŸimlerini ÅŸekillendirmede çok kritik bir role sahip. Yoksulluk ise aile ortamını temel gereksinimleri karşılama, stress, kaynaklara ve eÄŸitime ulaÅŸma gibi faktörlerle iliÅŸkili olarak etkiliyor.

Magnuson (2013), deÄŸerlendirme makalesinde yoksulluÄŸun çocuklar üzerindeki etkilerinin nasıl azaltılabileceÄŸini anlatıyor. Yazarın deÄŸerlendirmesine göre bu olumsuz etkiyi azaltmak için baÅŸlıca iki yöntem etkili olarak bulunmuÅŸ.

Birincisi gelir destek programları, ikincisi ise erken çocukluk müdahale programları. Bu programların etkili olmasında en önemli faktör ailenin maddi gelirinin desteklenmesi olarak gözüküyor. Ailenin maddi ÅŸartlarının iyileÅŸmesi ve çocukların akademik baÅŸarısının artması arasında pozitif bir iliÅŸki bulunuyor. Kaliteli hazırlanan erken çocukluk müdahale programları ise kısa vadede okula devam ve okulda öÄŸrenmeyle, uzun vadede ise suçun ve yetiÅŸkinlikte yoksulluk riskini azalması ile negative iliÅŸkili olarak gösteriliyor.

 

Detaylı bilgi için:

 

Magnuson, K.A. (2013). Reducing the effects of poverty through early childhood interventions. http://www.irp.wisc.edu/publications/fastfocus/pdfs/FF17-2013.pdf (Links to an external site.)

yoksulluk_edited.jpg
bottom of page